Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu

TBMM Genel Divanı’nda AK Parti’nin Meclis Başkanlık Divanı ve ihtisas komisyonları üyelerinin partilere göre dağılımına ilişkin grup önerisi kabul edildi.

AK Parti Danışma Kurulu’nda anlaşmaya varamadığı için grup önerisini Genel Kurul’a getirdi.

İlgili Makaleler

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürerek teklifin iadesini istedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Kümelenme teklifinin görüşülmesine yönelik tavrının olduğunu belirtti.

Bunun üzerine Özel, yol tartışması açılmasını talep etti.

Lehte konuşan AK Parti Küme Lideri Abdullah Güler, TBMM Başkanlık Divanı’nın önceki yasama dönemlerinde de benzer şekilde oluşturulduğunu söyledi.

28’inci Yasama Dönemi’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’nın 1 Önder ve 20 Başkanlık Divanı üyesinden oluşmasını önerdiklerini belirten Güler, “Cumhurbaşkanının ayrılma gerekçesi önemli çünkü 94. madde gereğince. Anayasamıza göre Meclis Başkanı hiçbir şekilde parti üyesi olamaz.Grupların önerisi olmaksızın farklı milletvekilleri tarafından aday gösterilebileceği veya aday gösterilebileceği çok açıktır.

TBMM Başkanı seçim prosedürünü anlatan Güler, “Meclis Başkanı seçildikten sonra parti grubunun Meclis içi ve dışı faaliyetlerine TBMM, görevleri gereği dahi olsa katılamaz. Ayrıca tam tarafsızlık ilkesi açısından görevini tanımlamaktadır.Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte yasama, yürütme ve yargı arasındaki kesin çizgiyi ve Meclis Başkanı’nın konumunu çok uygun bir şekilde belirlememiz gerekmektedir. değerlendirme.

CHP Grup Başkanı Özel, aleyhte söz alarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı’ndaki dağılımın, partilerin Meclis’teki üye sayılarına göre yapılacağını belirtti.

AK Parti’nin grup önerisi kabul edilirse İYİ Parti’nin bir üyeliğinin ortadan kalkacağını belirten Özel, şunları kaydetti:

“Bu şekilde Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan dağılım 21’de 10 olsa AK Parti 21’de 11’i yakalıyor. Açıkça Anayasa’ya aykırıdır.Bunu her yönüyle tüm itirazlara rağmen açıklasak da bugün tüzüğün gerekçesi, gerekçeye neden olan dipnotta ‘Meclis Başkanlık Divanı’ oranında yer almaktadır. Meclis kararına, bu hukuksuzluğa, Anayasa’ya bu saygısızlığa ‘Yarın ne olursa olsun MHP’siz çoğunluk alalım’ diyor. mantığı ile bir işe başvurulmuştur.”

Özel, AK Parti grup önerisinin kabul edilmesi halinde bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını da öne sürerek, söz konusu kararın “aşkın temsil” anlamına geldiğini söyledi.

“Hukuk demokrasinin gereğidir”

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Özgür Özel’in bu konuda siyasi bir yaklaşım izlediğini belirterek, “Aradığımızı uzlaşı ile yapalım” dedi.

Zengin, “Unutmayalım ki bu oylar aynı zamanda bir ahlakın, demokrasinin bir modülüdür ve biz bunları aşkın bir şekilde kullanmayı hiçbir zaman tercih etmedik. Milletin bize verdiği hakkı kullanıyoruz. Sayısal üstünlüğümüz varsa buradayız.” , o zaman kümemiz olarak buradayız.” Görüş ve tezlerimizi oylarımızla teyit etmek için buradayız. Bu aşkın bir kullanım değil, aksine hukukun ve demokrasinin gereğidir.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Musavat Dervişoğlu, TBMM Anayasası ve İçtüzüğü’nde Meclis Başkanlık Divanı’nın nasıl oluşturulacağının açıkça belirtildiğini söyledi.

“Bunu asla ve kata kabul edemeyiz.” Dervişoğlu, “Biz burada hak gaspına uğrayan taraf konumundayız. Yapmak istediğiniz bu düzenleme bizi Divan üyeliğine sevk ediyor ama bu bizi hiç ilgilendirmiyor. Sayın Meclisimiz” dedi. Lider de şahit ama ‘Halk bize oy verdi, biz canımızın istediğini yaparız’. diyorsun.” ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın ayrı bir statüye sahip olması gerektiği yönündeki söylemleri aktararak, “Eğer bunu yapmak istiyorsak, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak toplanıp Anayasa’yı değiştirelim ve ona göre hareket etme yetkisi verelim. Başkanın yokluğunda vekil, orada mısın?” diye sordu.

“Zamanı geldiğinde o tartışmalar da açılacak”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın tarafsız olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Tutanağa girdiği için Özgür Bey’e bir kez daha teşekkür ediyorum. Bunu da medya önünde söyledi ve hatta söyledikten sonra sosyal medyada bir takım linçlere maruz kaldı. Aday göstermiyoruz. başkanlık için.’ Bir kez daha teyit etmek isterim: Hakkaniyete, adalete ve gruplar arası karşılıklı diyaloğa saygılı hareket edeceğimi, bu anlamda kanunlarda ve Anayasa’da düzeltilmesi gereken hususlar varsa bir kez daha teyit etmek isterim. , onlar da düzeltilmelidir.Aslında orası Türkiye Büyük Millet Meclisinin hakimiyetinde bir alandır.Müsavat Bey zamanı gelince o tartışmaların açılacağını söyledi.Burada asıl olan şu Meclisin olumlu bir gündemle ve olumlu bir anlayışla konuşabilme yeteneği, inşallah bunu gerçekleştireceğiz.”

Bu konuda Anayasa ve İç Tüzük’te düzenlemeler olduğunu belirten Kurtulmuş, “Ben avukat değilim siyasetçiyim, hukukçu değilim ama siyasetçiyim, yıllardır siyasetin içindeyim, nerede olduğunu biliyorum. benim hakkım, benim hukukum, benim yerim ve sınırımdır.Tarafsızlık konusunda sizi asla şüpheye düşürmeyeceğim.Beni yalnız bırakacak davranışlarda bulunmayacağımı umuyorum.Bu konuda desteklerinizi bekliyorum. Peki.” dedi.

Numan Kurtulmuş, AK Parti kümelenme önerisinin Anayasa ve İç Tüzüğe aykırı olmadığı yönündeki tutumunun değişmediğini belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı

Genel Kurul’da AK Parti kümelenme önerisi kabul edildi.

Kabul edilen teklife göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu 1 Temmuz’da tatil yapmayarak çalışmalarına devam edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı, Meclis Başkanı hariç 20 üyeden oluşacak.

Meclis üyeliklerinin partilere göre dağılımı şöyle olacak:

AK Parti: 1 başkan yardımcısı, 6 yazman üye, 3 mülki amir.

CHP: 1 başkan yardımcısı, 3 katip üye, 1 mülki amir.

Yeşil Sol Parti: 1 başkan yardımcısı, 1 idari amir.

MHP: 1 başkan yardımcısı, 1 mülki amir.

İYİ Parti: 1 katip üye.

Uzman komitelerde dağıtım

İhtisas kurullarından Dilekçe Kurulu 12, Plan ve Bütçe Kurulu 30, KİT Kurulu 35, Dijital Medya Kurulu, Güvenlik ve İstihbarat Kurulu 17 üye, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu 27 üye . komiteler 26 üyeden oluşacaktır.

26 üyeden oluşan ihtisas kurullarının partilere göre üye dağılımı şöyle olacak:

Adalet, Anayasa, Bayındırlık, İmar, Ulaşım ve Turizm, Çevre, Dış İşleri, İçişleri, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Milli Savunma, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler, Sanayi, Ticaret, Güç, Doğal Kaynaklar, Bilişim ve Teknoloji, Tarım, Orman ve Köyişleri komisyonları: AK Parti 13, CHP 6, Yeşil Sol Parti 3, MHP ve ÂLÂ Parti 2’şer üye.

Dilekçe Komisyonu: AK Parti 6 üye, CHP 3 üye, Yeşil Sol Parti, MHP ve İYİ Parti 1’er üye.

Güvenlik ve İstihbarat Kurulu: AK Parti 8 üye, CHP 4 üye, Yeşil Sol Parti ve MHP 2 üye ve İYİ Parti 1 üye.

KİT Komisyonu: AK Parti’den 15, CHP’den 8, Yeşil Sol Parti, MHP, İYİ Parti’den 3’er üye ve bağımsız milletvekili.

Plan ve Bütçe Kurulu: AK Parti 15 üye, CHP 7 üye, Yeşil Sol Parti ve MHP 3’er üye, İYİ Parti 2 üye.

Dijital Medya Komisyonu: AK Parti 8 üye, CHP 4 üye, Yeşil Sol Parti ve MHP 2 üye, GÜZEL Parti 1 üye.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu: AK Parti 12 üye, CHP 6 üye, Yeşil Sol Parti 3 üye, MHP, GÜZEL Parti ve bağımsız milletvekilleri 2’şer üye.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu: AK Parti 12 üye, CHP 6 üye, Yeşil Sol 3 üye, MHP, İYİ Parti ve bağımsız milletvekilleri 2’şer üye.

Avrupa Birliği Uyum Kurulu: AK Parti 12 üye, CHP 6 üye, Yeşil Sol Parti 3 üye, MHP, ÂLÂ Parti ve bağımsız milletvekilleri 2’şer üye.

AK Parti grup önerisinin kabul edilmesinin ardından Numan Kurtulmuş, 14 Haziran Çarşamba günü saat 14.00’te toplantıyı kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu